Fluesnører

Flueliner til tohånds stang

  • SCSS – Syrstad Complete Short Salmon – Dette er en kort variant som er tiltenkt mindre elver og trange posisjoner og er en meget lettkastet line som vil passe de aller fleste.
  • SCS – Syrstad Complete Salmon – Normallengde variant som er laget med tanke på at en klump til laksefiske både skal fiske effektivt og ikke minst føles behagelig og være langtkastende.
  • Explosive skagit – Et snøre med egenskaper en skagit skal ha og egenskaper vi er vante med i skandinavisk fluekasting.
  • Short Speedline – Et skyteklumpsnøre for elvefiske, store elver og trange kasteposisjoner. Alt dette krever det ypperste av stenger, men også gode snører.

Flueliner for enhånds stang

  • Ephemera WF – High end wf line med ekstreme egenskaper. Dette snøret gir stor hastighet ved overhodekasting. Mulighet for å kaste mot vind og slå over lange fortommer.
  • Zalt WF – Et snøre som er spesialdesignet for fiske i saltvann hvor det kreves både presentasjon og lange kast. Dette snøret har en silkemyk coating med identisk strekk på coatingen som på kjernen.
  • Short Speedline – Et skyteklumpsnøre for elvefiske, store elver og trange kasteposisjoner. Alt dette krever det ypperste av stenger, men også gode snører.
  • Dynamic Shootinghead – Dynamic enhåndsklumper er laget for delikat presentasjon og gode kastelengder både for overhode og spey kast.
  • 3-S – 3 «synk» snørene er laget for å gjøre ditt synkesnørefiske så lett som overhode mulig. Dette er snører som har mest vekt og masse i bakre del av klumpen som gjør at snørene er utrolig lette å trekke ut av vannet og gjør at stangen spennes utrolig lett.

Litt historikk om skyteklumper

For en del år siden så var det ikke noe som het skyteklumper, men de ble laget av fiskere. Jeg hørte om dette på tidlig -80-tall og måtte prøve dette. En DT line i #10 fikk en modifisering. Den ble kappet i to like deler hvor den ene delen ble satt på backingen med den tynneste delen inn. På denne delen ble det så satt på 3 – 4 meter av den andre delen og så en fortom på en meter. Dette fungerte utmerket, spesielt når man satte på 20 m 0,60 nylon mellom backingen og klumpen.
Men det tok noen år før det ble utviklet skyteklumper. Først kom WF linene som tilfredsstilte noe, men ikke fullgodt. DT linene forsvant tidlig på -90-tallet- stort sett – og WF linene ble dominerende. Skyteklumpene kom på slutten av -90-tallet. Siden den gang har utviklingen gått i en bratt oppoverbakke. Dagens skyteklumper og tilbehør er så gjennomtenkt sammensatt som det så langt er mulig å få til.

Dagens skyteklumper

Det finns flere typer skyteklumper, men i all hovedsak deles de inn i to grupper – SKAGIT og SCANDI.

SKAGIT klumper er ofte kortere enn SCANDI og har andre egenskaper. Begge trenger en skyteline og begge trenger spisser. Dette for å komplettere snøret. En annen forskjell er ofte at et SKAGIT snøre ikke bestandig har oppgitt noen klasse – eks. #9 – men vekt i grain – eks. 355 grs. Dette angir tyngden på snøret og gir derfor en indikator for hvilken vektklasse på stang dette passer på.
Bildet under viser oppbyggingen på et typisk SKAGIT snøre. Legg merke til lengden på de forskjellige elementene.

En SCANDI klump er lengre enn SKAGIT klumper og har andre egenskaper. Oppbyggingen på klumpen er ganske så forskjellig i forhold til SKAGIT. Fronttaperingen (front taper) er svært lang, mens at kroppen (body) er adskillig kortere. Når det gjelder snørevekt på SCANDI klumpene følger det svært ofte klasser – eks. #10 osv. Da vet man at om man setter det sammen med en skyteline i bakkant og en spiss i forkant så har man en komplett klump man kan kaste med.
Bildet under viser oppbygningen av et typisk SCANDI snøre med spiss/tip. Her ser man at SCANDI klumpen er markant lengre enn en SKAGIT klump (se bilde over). I dette tilfellet er spissen/tip totalt 15′ (fot).